daniel : rozwiąż całkę (przez podstawienie lub części)
3 lip 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
| x2 | | x2+5−5 | | 5 | | 5 | |
| = |
| = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| x2+5 | | x2+5 | | x2+5 | | | |
obliczaj całkę z ostatniej postaci
3 lip 15:12
Basia:
| x2 | | x2+5−5 | | 5 | |
| = |
| = 1 − |
| = |
| x2+5 | | x2+5 | | x2+5 | |
| | 5 | | 1 | |
1 − |
| = 1 − |
| |
| | 5(x25 + 1 | | (x/√5)2+1) | |
| | 1 | |
J = ∫1dx − ∫ |
| dx |
| | (x/√5)2+1) | |
tę drugą liczysz przez podstawienie
3 lip 15:14
daniel : d=t
2
2∫dx−∫ln|d|
...
3 lip 15:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie do końca
a takiej postaci masz tu całke (kwestia podstawienia aby wyszło s
2+1 w mianowniku, czyli s=
3 lip 15:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamietaj że podstawienie polega na zmianie WSZYSTKIE co ma w sobie 'x'
czyli także dx
3 lip 15:35
daniel : dt=UI{p}{5}{5}dx
3 lip 15:57
3 lip 15:58
Basia:
łatwiej zapisać tak:
| | x | |
i teraz podstawiasz do tej drugiej całki, za dx to co linijka wyżej, za |
| = t |
| | √5 | |
co dostaniesz ?
3 lip 16:05
3 lip 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
daniel ... w pierwszej całce podstawienie (zamiana dx na
√5 dt) jest zbyteczna
| | 1 | | 1 | |
∫1 dx − ∫ |
| dx = ∫ dx − ∫ |
| √5dt = x + √5arctg t = |
| | | | t2+1 | |
3 lip 16:17
daniel: aha
3 lip 16:19
daniel: w ostatnim równaniu po "x" nie powinien być (−)
5 lip 17:46
Mila: Powinien być "minus" przed √5 w ostatnim równaniu.
5 lip 22:59
Basia: i w przedostatnim też
5 lip 23:01