jak obliczyć taką całkę?
Paula: Wie ktoś jak to obliczyć? ∫√x−x2
3 lip 14:14
Dereck: Wyciągnij x przed nawias, rozbij na dwa pierwiastki, a później to już chyba wzory elementarne.
3 lip 14:15
Trivial:
Taka wskazówka:
| | 1 | | 1 | |
x − x2 = |
| (4x − 4x2) = |
| (1 − (2x−1)2). |
| | 4 | | 4 | |
3 lip 14:22
Paula: na zajęciach wyszedł z tego wynik 1−2x2√x−x2 możliwe to? mnie wychodzi całkiem co
innego : )
3 lip 14:26
Trivial:
Można to obliczyć np. tak...
| | 1 | | | |
J = ∫√x−x2dx = |
| ∫√1−(2x−1)2dx = | = |
| | 2 | | |
| | 1 | | cosudu | | 1 | |
|
| ∫√1−sin2u |
| = |
| ∫|cosu|*cosu du |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
Dla u z przedziału [− |
| , |
| ], cosu ≥ 0, a zatem: |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1+cos2u | | 1 | | sin2u | |
J = |
| ∫cos2u du = |
| ∫ |
| du = |
| (u + |
| ) + c. |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | | 2 | |
Teraz, trzeba wrócić do x. Z naszego podstawienia sinu = 2x−1 wyliczamy:
u = arcsin(2x−1).
Wiemy także, że
sinucosudu = (2x−1)*2dx
| sin2u | | 2 | | 2 | |
| = (2x−1)* |
| = (2x−1) |
| = (2x−1)√1−(2x−1)2. |
| 2 | | | | | |
| | 1 | |
Zatem J = |
| (arcsin(2x−1) + (2x−1)√1−(2x−1)2) + c. |
| | 8 | |
3 lip 15:01
Mila: Policzyłam pochodną i zgadza się z funkcją podcałkową. Możesz otrzymać inny wynik, to zależy
jakie podstawienie.
Metodą Triviala wychodzi inny wynik.
Napisz jakie było podstawienie na zajęciach.
3 lip 15:06
Basia:
to nie jest wynik
zapewne liczyliście przez części
| | 1 | | 1−2x | |
f = √x−x2 f'= |
| *(1−2x) = |
| |
| | 2√x−x2 | | 2√x−x2 | |
g' = 1 g = x
| | x(1−2x) | |
J = x√x−x2 − ∫ |
| dx |
| | 2√x−x2 | |
teraz zastosuj wskazówkę Triviala
x−x
2 =
14[ 1 − (1−2x)
2 ]
i zrób podstawienie
t = 1−2x
3 lip 15:08
3 lip 15:09
Paula: ok, znalazłam mój błąd w myśleniu : ) dziękuję wszystkim!
3 lip 15:20
Basia:
Trivial to do mnie, czy do Mili ?
bo wg mnie jest jak wyżej i to co Paula podała wynikiem być nie może
pochodna z tego jest zupełnie inna
3 lip 15:21
Mila: Postać kanoniczna:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x−x2=−(x2−x)=−((x− |
| )2− |
| )= |
| −(x− |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
podstawienie: x− |
| = |
| t |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| ∫√(0,25−0,25t2)dt= |
| ∫√1−t2dt= korzystam z wzoru |
| 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| arcsint+ |
| t√1−t2) dokończ |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
3 lip 15:26
Mila: Basiu, nie chce mi się liczyc ponownie, bo gorąco, ale mogłam się pomylic.
3 lip 15:29
Trivial:
Basiu, to było do Mili. Policzyłem pochodną na wolframie i wyszło coś innego niż
√x−x2.
3 lip 15:52
Mila: Policzyłam, macie rację −Basia, Trivial.
3 lip 15:58
Mila: Pozdrowienia
3 lip 15:59
Trivial:
3 lip 16:00
Basia:
3 lip 16:02