Basia:

x
2+(y−2)
2 = 1
to okrąg S(0,2) i r
1 = 1
y = −2
to prosta k równoległa do osi OX
k: 0*x + 1*y + 2 = 0
szukam okręgu A(a,b) takiego aby
AS = 1+r
d(A;k) = r
AS =
√(a−2)2+(b−0)2 =
√(a−2)2+b2
| | |0*a+1*b+2| | | |b+2| | |
d(A;k) = |
| = |
| = |b+2| |
| | √02+12 | | 1 | |
czyli:
√(a−2)2+b2 = 1+r
|b+2|=r
skoro czerwony okrąg ma być styczny do niebieskiego i do prostej ⇒
musi być b> −2 czyli musi być b+2>0 ⇒ |b+2| = b+2 i mamy
√(a−2)2+b2 = 1+b+2
√(a−2)2+b2 = b+3 /()
2
(a−2)
2 + b
2 = b
2 + 6b + 9
6b+9 = (a−2)
2
6b+9 = a
2−4a+4
6b = a
2−4a−5
b =
16a
2−
23b −
56
czyli mamy parabolę:
y = 16x2−23x − 56