algebra
Turek: Czy ten set jest liniowo niezalezny X = {2,x+1,2x+4} ?
3 lip 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie

v
1 + 2v
2 = 2 + 2(x+1) = 2x + 4 = v
3
3 lip 13:10
Turek: a ja to sobie rozwiazywalem inaczej zapisalem w postaci kombinacji liniowej powyzszy set
a(2,1,4)+b(0,1,2)+c(0,0,0) = (0,0,0)
2a = 0
a+b = 0
4a + 2b = 0
a=0
b=0
i gdzies wyczytalem ze wektory sa liniowo niezalezne jezeli jedynymi rozwiazaniami sa 0.
Czyli zgadzaloby sie co nie ?
3 lip 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz ... niepamiętam algebry liniowej −−− ale czy aby na pewno dobrze zapisałes postać
kanoniczną?
nie powinno być raczej:
a(0,2) + b(1,1) + c(2,4) = (0,0)
3 lip 13:27
Turek: aha czyli baza standardowa to (1,x) a nie (1,x,x2) ? Jezeli tak to masz racje
3 lip 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
może być (1,x,x2) ale wszędzie będzie 0 na końcu.
Nie jestem pewien czy baza nie ma być najmniejszą możliwą bazą (czyli w tym przypadku (1,x))
Jak już wcześniej napisałem −−− nie pamiętam algebry liniowej (miałem ją 8 lat temu)
3 lip 13:34
Turek: racja sory ogolnie zle napisalem tą postać heh

Dzięki najmocniej
3 lip 13:37
Turek: A mógłbyś jeszcze tylko taką macierz sprawdzić mi wychodzi że jest liniowo niezależna
[1 1] [1 0] [0 0]
[1 1],[0 0],[0 1]
3 lip 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczxywiście że są liniowo niezalezne (widać to na pierwszy rzut oka że a12 i a21 nie dasz
rady 'wytworzyć' z liniowych kombinacji b12 z c12 i analogicznie b21 z c21)
jak to policzyć?
a11V + b11W + c{11}Z = 0
a12V + b11W + c{12}Z = 0
a21V + b11W + c{21}Z = 0
a22V + b11W + c{22}Z = 0
uklad czterech równań z trzema niewiadomymi (V,W,Z)
rozwiazujesz np. metodą Gaussa
jeżeli wyjdzie NIEZEROWE rozwiazanie (np. (0,π,1)) to są liniowo zależne
3 lip 13:48
Turek: super dzięki za jasne wytłumaczenie
3 lip 13:57