3 lip 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli a>1
to
log
ab >0 ⇔ b>1
stąd to się wzięło
3 lip 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
przypomnij sobie wykres logarytmu
3 lip 12:28
Patryk: już widzę ,patrzyłem na dziadzine logarytmu ,dzieki
3 lip 12:31
m.: bo nie mozesz pod log8 (x−1) podstawic
0 = bo 0−1=−1, a potrzeba x>0, bo tak wynika z definicji logarytmow
1= bo 1−1=0, a potrzeba x>0, bo tak wynika z definicji logarytmow
2= bo log8 (2−1)= 0 i podobnie 3log8 (2−1) = 0 i wtedy ciag nie bylby geometryczny a w
zadaniu tak jest
3 lip 12:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
Patryk −−− a czemu te liczby musza być >0 ( nie moga być ujemne) to mam nadzieję, że wiesz
3 lip 12:35
Patryk: ok
3 lip 12:36
Patryk: bo chyba wtedy to nie był by ciąg geometryczny
3 lip 12:38
Patryk: ?
3 lip 12:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... ponieważ by była taka sytuacja:
ujemna , ujemna, dodatnia to ciąg geometryczny −−− nie ma takiego 'q' aby temu sprostać
wyzwaniu
3 lip 12:44