zadanie
czikicziki: 1.W sezonie rozegrano 306 meczów (każdy grał z każdym 2 razy). Ile bylo druzyn?
2..Ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 11 i 17?
3 lip 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
1. każdy z każdym dwa razy ... więc zespół A rozegrał 2*(n−1) meczy (gdzie n to liczba
zespołów) więc wszystkie mecze w lidze to n*2*(n−1) = 306 .... wylicz 'n'
2. podzielna przez 11 i 17 to (są to dwie liczby pierwsze) to znaczy że musi byc podzielna
przez 11*17 = 187 ... ile jest takich liczb?
znajdź najmniejsza taką liczbę = a1
r = 187
an = a1+(n−1)r <100'000 .... wylicz 'n'
3 lip 12:04
czikicziki: Artur, w pierwszym nie wychodzi wynik w liczbach całkowitych
3 lip 12:11
Basia:
ad.1 chyba niezupełnie
masz A,B,C,D
A gra z B, z C i z D (po dwa razy) czyli 2*(n−1)
teraz liczysz B
B gra z A,C,D (po dwa razy) czyli znowu 2*(n−1)
ale zauważ, że podwójnie policzyłeś mecze A z B (B,A) = (A,B)
czyli dodajesz już tylko 2(n−1) − 2 = 2(n−2)
C gra z A,B,D
i teraz w liczbie 2(n−1) masz o 4 mecze za dużo (C,A)=(A,C) i (C,B) = (B,C)
czyli 2(n−1) − 4 = 2(n−3)
itd.
razem: 2(n−1)+2(n−2)+2(n−3)+....+2*(n−(n−1)) =
2(1+2+....+(n−1)) =
3 lip 12:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście że nie − bo zrobiłem błąd
| | n | |
powinno być |
| * 2(n−1) = 306 |
| | 2 | |
ponieważ w meczu biora udzial dwa zespoły −−− więc de facto policzyłem o dwa razy za dużo
meczy.
3 lip 12:16
Mila: Mecze:
| | | |
Każdy z każdym bez rewanżu: | |
| | |
| | | |
Każdy z każdym z rewanżem: 2* | |
| | |
w tym zadaniu :
n*(n−1)=306
n=18
?
3 lip 13:00