indukcja, moglby ktos wytlumaczyc?
czikicziki: 1. . Wykorzystując zasadę indukcji pokazać czy 5124680 − 5121560 jest wielokrotnością liczby
6
2 .Wykorzystując zasadę indukcji pokazać 2n−1 < n! dla neN
3 lip 10:50
czikicziki: 512(4680) − 512(1560) tam jest
3 lip 10:51
czikicziki: 5124680 − 5121560
3 lip 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
5124680 − 5121560 = 5121560(5123120 − 1) =
= 5121560(5121560 − 1)(5121560 + 1) =
512 = 29
5121560 + 1 lub 5121560 − 1 NA PEWNO jest podzielne przez 3 (ponieważ 5121560 na pewno
nie jest podzielne przez 3)
stąd wniosek że ten iloczyn jest podzielny przez 6 ... więc jest wielokrotnością 6
3 lip 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
1o
n=0
20 − 1 = 1−1 = 0 <1 = 0!
2o
n=k
2k − 1 < k!
3o
n=k+1
2k+1 − 1 = 2*2k − 1 = 2*(2k−1) + 1 // korzystając z 2o // < 2*(k!) + 1 < 2*(k!) + k! =
= 3*(k!) ≤ // dla k≥2// ≤ (k+1)*k! = (k+1)!
3 lip 11:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
ad 2) zauważ że dla n=1 wzór NIE JEST prawdziwy (bo 1 = 1!)
3 lip 11:04