witek: prosiłbym o rozwiązanie tego zadanka
obliczyć objętość bryły powstałej z obrotu:
y=√x
x=4
y=0
3 lip 09:18
3 lip 10:04
witek: czyli że to jest przedział <4;0> ?
3 lip 10:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
niby dlaczego <4;0>

y=0 i x=4 −−−− narysuj te dwie proste
a następnie krzywą y=
√x
a zauważysz że ograniczenie jest x∊<0,4>
3 lip 10:39
witek: π∫od 4 do 0 |y|dx
3 lip 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
witek −−−− od (mniejsza liczba) do (większa liczba)

uważałeś w ogóle na zajęciach przy całkach oznaczonych
3 lip 11:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = √x
(f(x))2 = (√x)2 = x (dla x∊<0,4>)
3 lip 11:06
3 lip 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
4
| | x2 | | 16 | | 0 | |
π∫ x dx = π [ |
| ]40 = π [ |
| − |
| ] = 8π |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
0
3 lip 11:30
witek: chociąż objętość ujemna
3 lip 11:30
witek: ok dzieki
3 lip 11:31