Zadanie
Godzio: Ajtek
Jesteś

?
3 lip 02:02
Ajtek: Jestem
3 lip 02:05
Godzio: Mam takie zadanie:
Udowodnij, że objętość ostrosłupa ściętego to:
| | h | |
V = |
| (P1+ P2 + √P1 P2), |
| | 3 | |
gdzie P
1 i P
2 to pola podstaw tego ostrosłupa ściętego, a h to jego wysokość
A następnie rozwiąż zadanie:
Dany jest ostrosłup o wysokości h. W jakiej odległości od wierzchołka należy go przeciąć
płaszczyzną równoległą do podstawy, aby podzielić ostrosłup na dwie części o równych
objętościach.
Zadanie do rozwiązania, mam nadzieję, że 2 dni starczą max
3 lip 02:07
Godzio: Ja już lecę spać, dobranoc
3 lip 02:29
Basia:
Godziu to zadanie dla Ajtka, czy trzeba Ci pomóc to rozwiązać ?
3 lip 08:48
Basia: Godziu nie chce mi się tego klepać.
Dowód (1) masz tu
http://img560.imageshack.us/img560/2769/img0119ke.jpg
Chyba dość czytelny.
Z (2) już chyba bez problemu sobie poradzisz.
h
1+h
2 = h
h
1[P
1+
√P1*P2+P
2] = P
2*h
2
no i z tego układu wyliczasz h
2 (bo od wierzchołka)
3 lip 13:15
Godzio:
Basia, to było zadanie dla
Ajtka 
Dlatego
Ajtek nie wchodź nawet w ten link
4 lip 01:23
Godzio: A co do 2 to chyba nie jest takie chop siup

No ale poczekamy

Odpowiedź może zależeć
jedynie od wysokości
4 lip 01:27
Basia: Godziu, zasugerowałeś mnie tym pierwszym.
To drugie to przecież "oczywista oczywistość", podobne one przecież są.
5 lip 09:06