Zespolone
Kokos: (z2 + 4z + 5 ) (z4 − 1) = 0
Jak się do tego zabrać?
2 lip 22:50
Kokos: Dla jasności, rozwiązać w zespolonych
2 lip 22:51
Krzysiek: a*b=0 ⇒a=0 lub b=0
z2 +4z+5=0
liczysz normalnie Δ,pierwiastki itp (pamiętając że i2 =−1 )
z4 −1=0
(z2 −1)(z2 +1)=0
(z−1)(z+1)(z2 +1)=0
lub :z4 −1=0 czyli: z=4√1
i korzystamy ze wzoru de Moivre'a
2 lip 22:53
Kokos: można to jakoś bardziej rozpisać? albo jakieś wskazówki za co się zabrać żeby to zrozumieć?
jestem całkowicie zielony w zespolonych a jutro mam zaliczenie
2 lip 22:57
Krzysiek: ale chyba równanie kwadratowe umiesz rozwiązywać?
ile wynosi Δ?
2 lip 23:00
Kokos: no umiem − 16 − 20 = −4
2 lip 23:29
Krzysiek: zatem: √Δ=√−4=√4i=+/i2i
niech √Δ=2i
i liczysz: z1 ,z2 i praktycznie koniec zadania, bo w drugim przypadku chyba widać rozwiązania
2 lip 23:31
Kokos: nie rozumiem tego po P{4}i = .... +/i2i ? o co chodzi?
2 lip 23:33
Krzysiek: miało być: √Δ =+/− 2i
2 lip 23:40
Kokos: dobra, licze z1 i z2 i potem mam z3 = 1 z4=−1 z
2=−1 ? nie rozumiem tego totalnie

mam 5
rozwiązań i zostawiam to tak ?
2 lip 23:44
Krzysiek: masz 6 rozwiązań, z2 =−1 więc z5 =i , z6 =−i
2 lip 23:47
Kokos: i tak to zostawiam?
2 lip 23:51
Krzysiek: no tak
2 lip 23:52
Kokos: chłopie, jesteś wielki, dzięki z całego serca!
2 lip 23:53