liczby zespolone
Bartek : Skąd mam wiedzieć, że moduł z liczby z=sinα −i cosα rowny jest 1? Czy to można jakoś wyliczyć?
W odpowiedzi walnęli taki skrót myślowy i po prostu nie wiem skąd im się to 1 wzięło.
2 lip 22:13
Krzysiek: z=a+bi
|z|=√a2 +b2
2 lip 22:13
Bartek : 
Faktycznie....
2 lip 22:16
Bartek : Następne zadanie w tym temacie. Cały czas postać trygonometryczna liczby zespolonej.
| | α | |
√2(1 + cosα)=2|cos |
| | Jak oni to zrobili i dlaczego w ten sposób? |
| | 2 | |
2 lip 22:33
2 lip 22:39
Bartek : Do tego co jest po lewej w pierwiastku bez problemu doszedłem sam, ale za nic nie wiem czemu
oni nagle, po równa się, napisali:
| | α | |
Dlaczego nie √2 i dlaczego |cos |
| |  |
| | 2 | |
2 lip 22:40
Mila: √a2=|a| z definicji
Po podstawieniu mamy:
| | α | | α | | α | |
√2(1+2cos2 |
| −1=√4cos2 |
| =2|cos |
| | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(pierwiastek jest nad całym wyrażeniem)
2 lip 22:47
Bartek : Okej, już widzę...ale skąd mam wiedzieć, że cosα=cos
2 α −1

Dobra, od początku:
To jest liczba z=1 + cosα + i sinα
wiec r=
√(1+cosα)2 + sin2α=...=
√2 + 2cosα=
√2(1 + cosα)
| | α | |
i skąd mam teraz wywnioskować, że cosα=2cos2 |
| − 1 ? |
| | 2 | |
2 lip 22:50
Krzysiek: | | 1+cos2α | |
cos2α=cos2 α−sin2 α=cos2 α−(1−cos2 α)=2cos2 α−1 ⇒cos2 α= |
| |
| | 2 | |
| | 1−cos2α | |
podobnie: cos2α=(1−sin2 α)−sin2 α= 1−2sin2 α ⇒sin2 α = |
| |
| | 2 | |
2 lip 22:59
Bartek : | | α | |
Mila, rozumiem samą definicję, ale nie rozumiem skąd ci wyszło, że samo cosα=2cos2 |
| −1 |
| | 2 | |
2 lip 22:59
Bartek : Okej, no to mam: 1 + cos2α=2cos
2α i już mi się coś rozjaśnia,
ale dalej nie wiem skąd
Ponad to tam jest przecież 1+cosα, a nie 1+cos2α.
2 lip 23:09
Bartek : Kochana algebra kurcze blade..
2 lip 23:11
Eta:
| | α | |
1+cos2α= 2cos2α to: 1+cosα= 2cos2 |
| |
| | 2 | |
2 lip 23:15
Eta:
1+cos4α= 2cos
22α , itd..itp..
2 lip 23:16
Mila:
cos2α=cos2α−sin2α=cos2α−1+cos2α=2cos2α−1
przez analogię;
cosα=cos2(α/2)−sin2(α/2)=2cos2(α/2)−1
2 lip 23:16
Bartek : Nie wiem. Nie widzę tego po prostu. Tzn. nie bardzo wiem jaki związek ma to co mi rozpisałeś
Krzysiek z moim problemem.
No dobra, ale to już chyba nie dzisiaj. Jakoś tak głupio mi wymagać,by ktokolwiek mi to
tłumaczył w tych godzinach.
Jutro też jest dzień. Dobrej nocy wszystkim życzę.
2 lip 23:17
Sławek:
| | α | |
Ten wzór obowiązuje dla dowolnego kąta, dla kąta |
| też |
| | 2 | |
| | α | | α | |
cos(2* |
| )=2cos2 |
| − 1 |
| | 2 | | 2 | |
2 lip 23:18
Bartek : Słuchajcie, dziękuje wam ogromnie. Już to wszystko czytam,a życzeń oczywiście nie wycofuję
2 lip 23:18
Eta:
2 lip 23:19
Bartek : Okej, czyli widzę, że ten pomysł na powtórzenie trygonometrii nie był głupi. Powtórzyłem
planimetrię, to jutro dla urozmaicenia porobię trygo.
Jak ja kocham urlopy
2 lip 23:22