?
Patryk: 36q2+36q=24q3+24
mam problem
2 lip 21:06
kylo1303: Od razu widac ze mozna podzielic przez 12 zeby miec mniejsze liczby:
3q2+3q=2q3+2
3* (q2+q)=2* (q3+1) a q3+1 = (q+1)(q2−q+1)
3*q*(q+1) − 2*(q+1)(q2−q+1)=0
(q+1) * [3q−2(q2−q+1)]=0
I dalej sobie rozwiazujesz
Mozna tez szukac pierwiastkow z postaci:
2q3−3q2−3q+2=0 latwo wpasc ze (−1) jest pierwiastkiem, dalej juz f. kwadratowa.
2 lip 21:17
Basia:
36q(q+1) − 24(q3+1) = 0
36q(q+1) − 24(q+1)(q2−q+1) = 0
12(q+1)(3q − 2q2+2q−1)=0
12(q−1)(−2q2 + 5q −1)=0
dalej powalcz już sam
2 lip 21:19
Patryk: o dzięki, właśnie szukałem sposobu ala ,,coś takiego''
2 lip 21:19
Basia:
w ostatnim wierszu (q+1) oczywiście
2 lip 21:19
kylo1303: I chyba powinno byc "−2" zamiast "−1"
2 lip 21:21
Basia: a powinno, powinno............
2 lip 21:26