wartość!
lop: Dla jakich wartości parametru p równanie |x− 15| = p
3 − 4p ma dwa rozwiązania, których
iloczyn jest liczbą dodatnią?
p
3−4p>0
p(p
2−4)
p=0 p=2 p=−2 p>0 dla p ∊(−0,2)v(2,+
∞)
|x−15|=p
3−4p
x=p
3−4p+15
p=−3 −27+12+15=0
(p+3)(p
2−3p+5) Δ<0
p=−3

?
2 lip 20:12
Święty: Jeśli narysujesz wykres funkcji y=|x−15| zobaczysz, że równanie ma dwa rozwiązania, ktorych
iloczyn jest liczbą dodatnią, wtedy gdy y>0 i y<15
Dlatego też szukanym parametrem będzie rozwiązanie dwóch nierówności:
p
3−4p>0 i p
3−4p<15
2 lip 20:57
pigor: ... tak ,
Świety ma rację, a analitycznie możesz do tego dojść np. tak :
warunki zadania będą spełnione ⇔
⇔ p
3−4p>0 i x=15±(p
3−4p) i (15+(p
3−4p))(15−(p
3−4p))>0 ⇒
⇒ p(p−2)(p+2)>0 i 15
2−(p
3−4p)
2>0 ⇔
(*) p∊(−2,0)U(2;+∞) i |p
3−4p|<15 ⇒
⇒ p
3−4p<15 ⇔ p
3−27−4p+12<0 ⇔ (p−3)(p
2+3p+9)−4(p−3)<0 ⇔ (p−3)(p
2+3p+5)<0 ⇒
⇒ p−3<0 , bo ∀
p∊R p
2+3p+5>0 ⇔
p<3 ⇒ stąd i z
(*) p∊(−2;0)U(2;3) .
2 lip 21:23
Mila:

Szkic i przykład dwóch rozwiązań spełniających warunki zadania.
3 lip 00:17