pole prostokąta
klaudia930: znajdź pole prostokąta o obwodzie równym 16 i przekątnej o długości d=5 √2
2 lip 20:10
Święty: P=ab=?
2a+2b=16
a+b=8
Z tw. Pitagorasa
d
2=a
2+b
2
a
2+b
2=(a+b)
2−2ab=d
2
| | (a+b)2−d2 | |
(a+b)2−2ab=d2 ⇒ ab= |
|
|
| | 2 | |
ab=?
2 lip 21:01
Święty: P=ab=?
2a+2b=16
a+b=8
Z tw. Pitagorasa
d
2=a
2+b
2
a
2+b
2=(a+b)
2−2ab=d
2
| | (a+b)2−d2 | |
(a+b)2−2ab=d2 ⇒ ab= |
|
|
| | 2 | |
ab=?
2 lip 21:01
Bogdan:

albo tak:
Pole P = ab, d = 5
√2, a
2 + b
2 = 50
a + b = 8 ⇒ (a + b)
2 = 8
2 ⇒ a
2 + b
2 + 2ab = 64 ⇒ 50 + 2P = 64 ⇒ P = ...
2 lip 23:42