Wyznaczniki macierzy
Krzyś: miałem na kolosie zadanie z wyznacznikow
maciez 3x3
[1 2 0
−2 3 1
0 1 2]
mam policzyc wyznacznik z definicji
tj nie sarrus'em ani nie gauss'em ani też nie rozwinięciem la place'a względem kolumny/wiersza
Najważniejsze żeby to było policzone z def.
Wie ktoś co z tym zrobić?
Jak się to liczy z definicji?
2 lip 19:50
2 lip 20:15
Krzyś: Powie mi ktoś co to znacyz? bo ja już sam szukam jakiejś sensownej definicji jakieś 3 godziny
ale cały czas dla 3x3 znajduje sarrusa i nic poza tym
2 lip 20:15
Krzyś: podobno chodzi o tę definicję:
Wyznacznikiem macierzy kwadratowej A nazywamy funkcję która macierzy A przyporządkowuje liczbę
R(C) w nast.sposób: jeżeli A=[a] to detA=a jeżeli A=[aij]nxm to detA=En j−1 aijAij gdzie
Aij−dopełnienie algebraiczne elementu aij= (−1)i+j
2 lip 20:19
Krzyś: nie bardzo to rozkminiam? To chodzi o lapace'a?
2 lip 20:29
Basia:
No przecież to jest dokładnie to samo co rozwinięcie Laplace'a wg j−tej kolumny
detA = ∑i=1....n(−1)i+j*aij*Aij gdzie j dowolnie wybrane z zakresu 1,...,n
2 lip 21:24
Krzyś: Dzięki
2 lip 22:26