2 lip 19:41
Trivial:
Podstaw u = 2x−1, zmień granice całkowania.
2 lip 21:25
2 lip 21:54
łoki: jest tam kto
2 lip 22:26
Godzio:
Licz dalej

Dobrze Ci idzie

2∫
−10t
−2dt = ...
2 lip 22:30
Godzio: | 1 | |
| przed całością oczywiście |
| 2 | |
2 lip 22:30
łoki: ? już sie zgubiłem nie wiem czy tamto mam dobrze i jak ci takie równanie wyszło
2 lip 22:36
Godzio: | | 1 | |
Dobrze masz |
| = t−2 |
| | t2 | |
Napisałem tak, żebyś skojarzył ze wzorem
2 lip 22:39
łoki: zapomniałem dopisać "i co dalej"
2 lip 22:44
łoki: ?
2 lip 23:19
Godzio: Całkuj i podstawiaj granice całkowania, to chyba potrafisz
2 lip 23:25
łoki: no właśnie
2 lip 23:28
Godzio:
No z definicji !
| | 1 | | 1 | |
2 (limε→0−(− |
| ) + |
| ) = ... |
| | t | | −1 | |
2 lip 23:30
Godzio:
| | 1 | |
2(limε→0−(−U{1}{ε) + |
| ) już zmęczenie ...  |
| | −1 | |
2 lip 23:31
Godzio: | 1 | |
| wiadomo  |
| ε | |
2 lip 23:31
Godzio: Dobra czekaj, rozpisze Ci dokładnie wszystko bo już sam się zamotałem
2 lip 23:33
Godzio: | | dx | | | 2x − 1 = t ⇒ dx = 12dt | | | −∞ → −∞, 0 → − 1 | |
| |
∫0−∞ |
| = | |
| | (2x − 1)2 | | |
(pomyliłem się w granicach wcześniej ... )
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫−∞−1 |
| dt = − |
| * |
| | −1−∞ = |
| | 2 | | t2 | | 2 | | t | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| (−1 − limε→−∞ |
| ) = − |
| * (−1 − 0) = |
| |
| | 2 | | ε | | 2 | | 2 | |
2 lip 23:36
łoki: a to nie miało być od −
∞ do 0
5 lip 16:52