Zespolone
Tomek: Rozwiąż w zbiorze l. zespolonych
(z
2 + 4 ) * (z
3−2i) = 0
Nie bardzo wiem czy tam gdzie Z nie ma być gdzieś 2 zamiast
2 lip 19:30
Basia:
iloczyn = 0 ⇔ jeden z czynników = 0 (jak w rzeczywistych)
czyli masz alternatywę równań:
z2 + 4 = 0
lub
z3 − 2i = 0
z2 = −4
lub
z3 = 2i
z = √−4
lub
z = 3√2i
spróbuj sam dokończyć
pierwsze jest oczywiste
drugie najłatwiej z postaci trygonometrycznej i wzorów Moivre'a
2 lip 19:34
Tomek: nie miałem czegoś takiego jak wzory Moivre'a

trudne to jest ?
2 lip 19:40
2 lip 19:43
Basia:
z3 = 2i
(x+yi)3 = 2i
x3+3x2yi+3x(yi)2+(yi)3 = 2i
x3+3x2y*i − 3xy2 − y3*i = 2i
(x3−3xy2) + (3x2y − y2)*i = 2i
x3−3xy2 = 0
3x2y − y2 = 2
x(x2−3y2) = 0
1.
x = 0
i mamy z drugiego
−y2 = 2
y2 = −2 = 2i2
y = ±√2i
czyli masz: z1 = √2i z2 = −√2i
2.
x2 − 3y2=0
x2 = 3y2
i mamy z drugiego
3*3y2*y − y2 = 2
9y3 − y2 − 2 = 0
no i tu się bez wzorów Moivre'a zaczynają niestety schody
da się to rozwiązać, ale strasznym nakładem pracy
2 lip 19:51
Tomek: a jest szansa że tam w tym pierwszym nawiasie zamiast z było 2? wyjdzie coś sensownego z tego?
2 lip 19:56
Basia:
nie wydaje mi się; zapisy
(22+4)(z3−2i)=0 lub (z2+4)(23 − 2i)=0
z formalnego punktu widzenia są poprawne, ale w potocznym rozumieniu tego słowa sensu nie
mają
sprowadzałyby się przecież do zapisów
8(z3−2i)=0 i i tak trzeba by było rozwiązać równanie z3 = 2i
lub
(z2+4)(8−2i)=0 ⇔ z2+4=0 co z kolei jest zupełnie banalne
2 lip 20:10