Wyznacz postać jawną ciągu
Laran: Wyznacz postać jawną ciągu, gdzie s0 = 1, s1 = −1, sn+1 = 5sn − 6sn−1 dla n ≥2.
2 lip 19:21
Krzysiek: sn+1−5sn +6sn−1
szukamy rozwiązania postaci: sn =rn
równanie charakterystyczne:
r2 −5r+6=0
czyli r1 =2
r2 =3
zatem: sn =c1 2n +c2 3n
s0 =1 ⇒1=c1 +c2
s1 =−1 ⇒−1 =c1 2 +c2 3
zatem: c1 =4
c2 =−3
więc: sn =4*2n −3*3n =2n+2 −3n+1
2 lip 20:38
Piotr: Heja,
Rozumiem, jak to napisales, ale nie rozumiem skad masz to r i c, dlaczego zalozyles, ze numer
wyrazu ciagu do potegi zmiennej r?
3 lip 20:11
Krzysiek: w pierwszej linijce brakuje " =0"
taka jest metoda rozwiązywania równań jednorodnych, że szukamy rozwiązania postaci rn
(analogia do równań różniczkowych)
wstawiając do równania: rn+1 −5rn +6rn−1 =0
dzielę obustronnie przez rn−1 (można ponieważ jest to funkcja wykładnicza >0 )
i otrzymujemy równanie kwadratowe.
rozwiązanie jest postaci: sn =c1 r1 n +c2 r2 n (gdzie r1 ,r2 to pierwiastki równ.
kwadratowego)
'c' pojawia się dlatego bo jest to zbiór rozwiązań, równania rekurencyjnego, w zależności od
warunków początkowych wyznaczmy 'c'
3 lip 20:23