równanie zespolone
Sim0n: z
2 + (6+i)z + 5 +5i = 0
niestety nie potrafie rozwiazac tego rownania. W momencie gdy dochodze do delty i rozwiazuje ja
uklade 3 rownan to powstaje mi pierwiastek z delty wynoszacy 94 z hakiem
2 lip 17:05
Basia:
Δ = (6+i)
2 − 4*1(5+5i) = 36+12i+i
2−20−20i = 15−8i
musisz teraz znaleźć
√Δ = x+y*i
x+y*i =
√15−8i /()
2
x
2 + 2xy*i + y
2*i
2 = 15−8i
(x
2−y
2−15) + (2xy+8)*i = 0
x
2−y
2−15 = 0
2xy+8 = 0
dla x=0 masz 2*0*y+8=0 czyli 8=0 sprzeczność
dla x≠0
x
4 − 16 − 15x
2 = 0
x
4 − 15x
2 − 16 = 0
Δ
1 = 225 + 64 = 289
√Δ1 = 17
| | 15−17 | |
x2 = |
| = −1 niemożliwe |
| | 2 | |
czyli
x = 4 i y = −1
lub
x = −4 i y=1
czyli
√Δ = 4−i lub
√Δ = −4+i
ogólnie
√Δ = ±(4−i)
| | −6−i+4−i | | −2−2i | |
z1 = |
| = |
| = −1−i |
| | 2 | | 2 | |
2 lip 18:46
Sim0n: dzieki wielkie Basiu, juz wiem gdzie robilem blad
3 lip 15:36
zdesperowana: z3=8
15 lis 21:48
sushi_ gg6397228:
policz ze wzoru na pierwiastki 3 stopnia z liczby zespolonej
15 lis 21:50