obliczyć całke
daniel: a to kompletnie nie wiem jak rozklepać
x√1−2x dx
2 lip 16:42
Basia:
| | 1−t | |
t = 1−2x ⇒ 2x = 1−t ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
dt = −2dx
dx = −
12dt
| | 1−t | | 1 | | 1 | |
J = ∫ |
| *√t*(− |
| )dt = − |
| ∫(1−t)*t1/2 dt = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
− |
| *[ ∫t1/2dt − ∫t3/2dt ] = ................................ |
| | 4 | |
| | xα+1 | |
wzór: ∫xαdx = |
| dla α≠ −1 |
| | α+1 | |
2 lip 16:47
Artur z miasta Neptuna:
Podstawienie s=1−2x czyli x=0.5 − 0.5s
rozdzielasz na dwie calki i liczysz
2 lip 16:48
2 lip 16:57
pigor: ,,, lub jeśli 1−2x≥0 ⇔ x≤
12 , to niech
√1−2x=t ⇒
1−2x=t2 ⇒ 2x=t
2−1 ⇒ 2dx=2tdt,
wtedy
∫ x√1−2xdx= 12 ∫ (t
2−1)t dt =
12 ∫ (t
3−t) dt =
=
12 (
14t
4−
12t
2)+C=
18t2(t2−2)+C=
18(1−2x)(1−2x−2)+C=
=
18(2x−1)(2x+1)+C=
18(4x2−1)+C . ...
2 lip 17:57
daniel: o
2 lip 18:18
Basia:
mały błąd: 1−2x=t2 ⇒ 2x=t2−1
jeżeli 1−2x = t2 ⇒ 2x = 1−t2
2 lip 18:55
daniel : to coś zmienia w wyniku?
3 lip 12:08
Basia: zmienia
3 lip 12:16
daniel : może wydam się mało inteligentny ale spytam a co?
3 lip 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście zmieni ZNAK wyniku
co jest ogromną różnicą (nie uważasz


)
3 lip 12:29
Basia: policz sam, dowiesz się; możesz się wzorować na rozwiązaniu pigora uważając na znaki
3 lip 12:37
daniel: | | 1 | |
czyli że będzie tak: |
| (−4x2+1)+c |
| | 8 | |
5 lip 15:46
Basia: tak
5 lip 16:25
Mila:
Otrzymałam : (przez podstawienie 1−2x=t
2)
| | 1 | | 3 | |
∫x√1−2xdx=(1−2x)(− |
| − |
| x)√1−2x+C |
| | 15 | | 15 | |
Można wyłączyć(− 1/15)
5 lip 16:31