przekształcenia
jaa: a) Wykaż że przekształcenie, w którym obrazem punktu P=(x,y) jest punkt P'=(3x,y+2), nie jest
izometrią
b) Wykaż że przekształcenie, w którym obrazem punktu P=(x,y) jest punkt P'=(y+2,x−1), jest
izometrią
30 kwi 20:49
Klara:
Witam

Izometria zachowuje odległość między punktami.
zatem : IABI = IA
'B
'I
A( x
1,y
1) B( x
2, y
2) to IABI=
√(x2 −x1)2 + ( y2 −y1)2
zatem A
' ( 3x
1 , y
1 +2) B
'( 3x
2, y
2+2)
to IA
'B
'I =
√(3x2 − 3x1)2 + ( y2 +2 − y1 − 2)2=
=
√ 9(x2 −x1)2 + ( y2 − y1)2
więc IA
'B
'I =3*IABI −−− zatem nie jest izometrią
bo IA
'B
'I ≠IABI
30 kwi 21:30
Klara:
Drugie wykaż podobnie
30 kwi 21:30
Wito: a) izometria→zachowana odleglosc
A=(xa,ya) A'=(3ax,ya+2)
analogicznie jakis punkt B
policz odleglosc miedzy A i B, a nastepnie miedzy A' i B'
jezeli bedzie taka sama to jest izometria, jezeli rozna to nie izometria
30 kwi 21:32
Mickej: Klara zna teorie uuu
i am impres
30 kwi 21:32
Klara: Mickej

30 kwi 21:34
Mickej: też wiedziałem jak to zrobić ale zawsze myślałem że się pisze izomeria<myśli>
30 kwi 21:41
Klara: Od..... izos −− równy , metros −−− miara
30 kwi 21:45
Mickej: no no mądrala się znalazła ciekawe co jeszcze znasz
30 kwi 21:47
Klara:
izoterma .... równa temperatura .... izobara ...
30 kwi 21:47
Klara:
Często Ci pisałam ,że jesteś WIELKI
30 kwi 21:49
Mickej: Hmm to by wyjaśniało dlaczego ostatnio nie mogłem znaleźć a ty sobie siedzisz pod innym
nickeim
30 kwi 21:53
30 kwi 21:54