O ile procent cena końcowa jest wyższa od początkowej?
Konkordia: Cenę początkową pewnego towaru podwyższono dwukrotnie: najpierw o 20%, a następnie o 30%. O ile
procent cena końcowa tego towaru jest wyższa od ceny początkowej?
x − cena początkowa
1,2x − cena po podwyżce o 20%
1,2x*1,3=1,56x
1,56x−1,00=0,56x <− tego kroku nie jestem pewna, tak ma być, z czego to wynika?
0,56x*100%=56%
Jest OK? Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
2 lip 14:42
Basia: 
tylko drobny błąd w zapisie
podwyżka = cena końcowa − cena początkowa
1,56x − 1,00*
x = 0,56x
czyli po prostu
podwyżka = 1,56x − x = 0,56x czyli 56%
2 lip 15:33
Konkordia: Dziękuję!
2 lip 15:39