Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
maciej: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
z
2 − ( 3 + 2i)z + 2 + 2i = 0
po wymnożeniu doszedłem do czegoś takiego:
x
2 − y
2 − 3x + 2y + 2xyi − 3yi − 2xi + 2i + 2 = 0 do tego momentu powinno być dobrze , nie
wiem co dalej ....
2 lip 14:02
Basia:
nie warto; masz tu równanie kwadratowe czyli Δ itd. (jak w rzeczywistych)
2 lip 14:22
Basia:
Δ = [−(3+2i)]
2−4*1*(2+2i) = 9+12i+4i
2−8−8i = −3+4i
musisz policzyć
√Δ
x+yi =
√−3+4i /()
2
x
2+2xyi+y*i
2 = −3+4i
(x
2−y
2+3) + (2xy−4)i = 0
x
2−y
2+3 =0
2xy − 4 = 0
1.
dla x=0 mamy −4=0 sprzeczność
2.
dla x≠0
x
4 − 4 + 3x
2 = 0
x
4 + 3x
2 −4 =0
Δ
1 = 9+16=25
√Δ1 = 5
x = −1 i y = −2
lub
x = 1 i y=2
√Δ = ±(1+2i)
tak to można rozwiązać
2 lip 14:34
maciej: tzn. jak to powinienem robic ? bo nie wiem jak to ugryźć od początku ?
2 lip 14:35
maciej: o kurcze

bardzo dziekuje
2 lip 14:35
jaro: 2z−1=z2
18 sty 15:18
Mila:
z2−2z+1=0
(z−1)2=0
18 sty 16:29