Geometria Analityczna
Kuba: Zbadaj położenie :
π: 2x+3y+z−1=0
oraz prostej l:
Mógłby ktoś napisać co robić po kolei?
Postać kanoniczna na parametryczną? x=1 y=2t+1 z=6t
wstawiam do wzoru plaszczyzny i wychodzi mi t=−2
i punkt wspolny (1;−3;−12) w związku z czym mają punkt wspólny
Tyle mi wyszło ale kompletnie nie wiem czy to jest dobrze
2 lip 13:51
2 lip 14:23
Kuba: jak to co to znaczy? że 1 współrzędna wektora leżącego na prostej l jest równa zero
2 lip 14:47
Basia: | | 2 | | z | |
nie |
| w takim razie tylko |
| |
| | 6 | | 6 | |
można np.tak
wektor kierunkowy prostej u=[0;2;6]
wektor normalny płaszczyzny w=[2;3;1]
u◯w = 0*2+2*3+6*1 = 12 ≠ 0 ⇒ u nie jest prostopadły do w ⇒ u nie jest równoległy do π ⇒
prosta też nie
a skoro nie jest równoległa do π to musi mieć z nią punkt wspólny
ale Twoje rozwiązanie też jest dobre
2 lip 15:25
Kuba: | | z | |
faktycznie, przepraszam, miało być |
| |
| | 6 | |
Bardzo dziękuję Basiu

Po raz kolejny o ile jesteś jedyną osobą o takim nicku tutaj ratujesz
mi życie
2 lip 19:27