Prawdopodobieństwo geometryczne
student_x: Cześć, znowu mam zadanko z rachunku prawdopodobieństwa. Treść:
Z kwadratu jednostkowego wybrano losowo punkt o współrzędnych (x,y)
Wyznaczyć funkcję: f(a) = P(min(x,1/2) ≤ a)
Za wszelkie wskazówki z góry dzięki!
2 lip 11:12
Jack:
zrobiłeś rys?
2 lip 13:06
student_x:

No właśnie nie... Czy powinien być taki?
2 lip 14:47
Basia:
f(a) = 0 dla a≤0
f(a) = 1 dla a≥
12
pytanie co dla a∊(0,
12)
wydaje mi się, że dla a∊(0;
12)
| | pole prostokąta o bokach a; 1 | | a | |
P[min(x;12)≤a] = |
| = |
| = a |
| | pola kwadratu | | 1 | |
ale pewna nie jestem
2 lip 15:59
student_x: Uff... mi też tak właśnie przed chwilą wyszło (robiłem niezależnie). Mi też tak się wydaje,
gdyż właśnie coś takiego było w podobnym przykładzie, który udało mi się odkopać z notatek.
Dzięki!
2 lip 16:30