Prawdopodobieństwo klasyczne
student_x: Cześć Wszystkim

Oto treść zadania:
Trylogię składającą się z dwóch powieści dwutomowych oraz jednej jednotomowej ustawiono
przypadkowo na półce. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że tomy
a) obydwu
b) co najmniej jednej
z dwutomowych powieści znajdują się obok siebie i przy tym tom I z lewej, a tom II z prawej
strony.
Mój tok rozumowania podpunkt a):
#Ω=5!=120
Dwutomowe są ze sobą "sklejone", więc
#A=3!=6
P(A)=1/20
Z kolei podpunkt b) coś mi nie wychodzi...
#B=4!+3!=30
P(B)=1/4
Powinno wyjść P(B)=7/120.
Za pomoc z góry dziękuję.
1 lip 21:55
b.: a) ok
b) jest zle policzone. Np. mozna tak:
4! mozliwosci, ze pierwsza powiesc dwutomowa jest kolo siebie
4! ze druga
3! ze obie, co jest liczone powyzej podwojnie,
wiec
#B = 4! + 4! − 3!
1 lip 23:16
student_x: Wielkie dzięki!
2 lip 09:54