Tożsamości
gregory: Wykaż, że równanie jest tożsamością:
sin2α * tg2α + 1 − cos2α = tg2α
zacząłem tak:
sin2α * tg2α + sin2α = tg2α
30 kwi 19:45
imię lub nick: zrobiłem w sumie. zaraz dodam
30 kwi 19:59
Jacek Karaśkiewicz:
L = sin
2α * tg
2α + 1 − cos
2α = sin
2α * tg
2α + sin
2α =
| | sin2α | | sin4α | |
= sin2α * |
| + sin2α = |
| + |
| | cos2α | | cos2α | |
| | sin2α * cos2α | | sin4α + sin2α * cos2α | |
+ |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | sin2α(sin2α + cos2α) | | sin2α | |
= |
| = |
| = tg2α |
| | cos2α | | cos2α | |
P = tg
2α
L = P
30 kwi 20:00
Jacek Karaśkiewicz:
Oj sorry, jak pisałem nie było jeszcze informacji o tym, że zrobiłeś.
30 kwi 20:01
imię lub nick: zamiast α użyję x
| | sin2x | | sin2x | |
L=sin2x* |
| + sin2x = sin2x( |
| +1) = |
| | cos2x | | cos2x | |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
(1−cos2x)( |
| +1) = |
| −sin2x+1−cos2x = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
tg
2x = P
30 kwi 20:08
imię lub nick: nic się nie stało
30 kwi 20:08