matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole całki ograniczone krzywymi
Ziom:
Hej, hej
Pole takiej całki: Ograniczonej: y=
1
x
2
+1
, y=
x
2
2
Granica całki [−1,1] Całka: (
1
x
2
+1
−
x
2
2
)dx I
1
= całka
2
2x
2
+2
= arctg x + C I
2
= caka
x
2
(x
2
+1)
2(x
2
+1)
−
1
6
x
3
+ C po podstawieniu do granicy wychodzi mi:
pi
2
−
1
3
Dobrze, źle?
1 lip 16:57
pigor:
... ja bym liczył tak : I=arctg(1)−
1
6
−[arctg(−1)+
1
6
]=
π
4
−
1
6
−(−
π
4
)−
1
6
=
π
2
−
1
3
, a więc wyniki mamy takie same
. ...
1 lip 18:41