Jak obliczyc całkę nieoznaczoną?
Mariusz: Ktoś wie jak rozwiązać taka całkę nieoznaczoną:
∫cosx/(sin2x+sinx+1)dx
1 lip 16:00
Krzysiek: podstawienie: t=sinx
a potem skorzystać z funkcji arctg
1 lip 16:01
Mariusz: Nie rozumiem tego momentu ze skorzystaniem z arctg, mógłbyś wyjaśnić?
1 lip 16:08
Krzysiek: | | 1 | |
po podstawieniu t=sinx otrzymujesz: ∫ |
| dt |
| | t2 +t+1 | |
| | 1 | |
doprowadzasz poprzez podstawienie do postaci: ∫ |
| du =arctgu +C |
| | u2 +1 | |
1 lip 16:11
Mila: Przedstaw mianownik w postaci kanonicznej.
Drugie podstawienie :
1 lip 16:14