matematykaszkolna.pl
planimetria Bartek : Nie mogę sobie w głowie logicznie ułożyć jednej rzeczy. Treść zadania jest: ile razy wzrośnie pole trójkąta, jeśli każdy jego bok wzrośnie trzykrotnie? No to mam: P=ah/2 no właśnie, ale ja tu mam tylko bok a oraz wysokość.Łatwiej by było, gdyby chodziło o trójkąt równoboczny, ale tutaj chodzi o dowolny.
1 lip 14:51
Bartek : Dobra, wszyscy poszli na piwo, to i ja sobie odpocznę i najwyżej później odświeżę. Myślałem, że skoro chodzi o trzy boki, to może wzór Herona, ale nie jestem pewny,bo to przesadnie dużo liczenia.
1 lip 15:15
pigor: ... jeśli bok wydłuży się 2−wukrotnie, to skala podobieństwa takich trójkątów k=3 , więc P1=32P = 9P − pole wzroście 9−ciokrotnie . ... emotka
1 lip 15:15
pigor: ...oczywiście jeśli bok wzrośnie nie 2−wu tylko 3 −ykrotnie ...
1 lip 15:17
Mila: Otrzymasz Δ podobny. Stosunek pół figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa. Dokończ.
1 lip 15:18
Bartek : No racja, skala podobieństwa, fakt...ale w zadaniu jest mowa, że bok ma wydłużyć się nie dwu lecz trzykrotnie.
1 lip 15:20
Bartek : Okej, to idę policzyć...
1 lip 15:21
Mila: Barteeeeek, 3 razy większa figura, to pole 9 razy większe.
1 lip 15:21
Bartek : Hej, a czemu akurat kwadratowi skali podobieństwa? Czy to wynika jakoś "z siebie" algebraicznie?
1 lip 15:23
Ajtek: Z Herona to ładnie wychodzi.
1 lip 15:24
Bartek : Kurcze, za chwile się normalnie spalę ze wstydu przez te moje durne pytania (lub jak kto woli zwykłą ignorancję)...
1 lip 15:25
Bartek : No tak coś czułem, że chodzi o Herona. Tylko tam liczenia jest od metra Młociny do samych Kabat
1 lip 15:26
Mila:
 1 
PΔ=

ah
 2 
a'=3a h'=3h
 1 1 1 
P'Δ=

3a*3h=9*

ah=32*

ah
 2 2 2 
Dla kwadratu: P=a2 k=10 a'=10a P'=10a*10a=100a2=102a2
1 lip 15:30
Mila: Bartek, kto pyta nie błądzi.
1 lip 15:31
Bartek : Wiecie co? To chyba przez ten upał. Już miałem policzyć to Mila tak jak ty, ale jak zwykle znowu przerwałem liczenie, bo wydawało mi się, że założenie: a'=3a oraz h'=3h jest zbyt banalne. Miałem to rozumiesz na kartce papieru, ale odpuściłem sobie,bo wydawało mi się, że to coś trudniejszego. A co do Herona, to wysiadłem...Nie wiem Ajtek gdzie ty dostrzegasz "ładność" w liczeniu tego przy pomocy Herona. Moim zdaniem już prościej się powiesić
1 lip 15:40
Ajtek: Liczenie faktycznie brzydkie, ale sie ladnie na końcu skraca. Nie robiłem tego teraz lecz pamiętam, że kiedyś, dawno temu miałem jako pracę domową dowieść tego, używając tylko Herona.
1 lip 15:46
Bartek : Można tam sobie poradzić stosując o takie coś: [(a+b) +c]2, ale i tak w tym upale nie będę się za to brał. Może gdy będzie chłodniej. Poza tym w nocy znowu nie mogłem spać i od 00.00 do 3 rano robiłem zadania z planimetrii. Imponująca ilość jest na zadania.info , ale z doświadczenia wiem, że na tamtym serwisie czasem są błędy w odpowiedziach. Rozczarowujące to jest niestety...
1 lip 15:50
Eta:
 1 
P1=

a*b*sinα α= <(a,b)
 2 
 1 
P2=

*3a*3b*sinα= 9*P1
 2 
2 lip 23:12