planimetria
Bartek : Pomóżcie,bo wysiadam...
Ile wynosi promień koła opisanego na trójkącie o bokach: 3,4,5 cm? Wydumałem, że skoro jest
promień R, to znaczy że 3 trójkąty wewnątrz naszego trójkąta, są równoramienne. Jedyny znany
kąt jest 90 stopni jeśli poprowadzić wysokości. Dostrzegam na rysunku deltoid, ale nie wiem co
z tym dalej zrobić.
1 lip 13:14
picia:
trojkat o bokach 3,4,5 jest prostokatny. i wtedy:
r− promien okregu wpisanego
R− promien okregu opisanego
1 lip 13:19
picia:
a,b− przyprostokatne
c−przeciwprostokatna
1 lip 13:21
Mila: Środek okręgu opisanego na Δprostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej.
1 lip 13:23
Mila: Bartek, dlaczego jeszcze się uczysz, są już wakacje. Odpoczywaj.
1 lip 13:25
Bartek : Faktycznie, zapomniałem o tym, że ten trójkąt jest prostokątny. Mimo jednak tego, przypomniałem
sobie o wzorze Herona oraz wzorze na promień okręgu opisanego na trójkącie. Policzyłem i
otrzymałem poprawny wynik.
1 lip 13:26
Mila: Oj, to bardzo się napracowałeś. Dużo czasu poświęciłeś na prostą rzecz.
1 lip 13:29
Bartek : Mila, ja odpoczywam gdy robię to co lubię, a że lubię matmę i rozwiązywanie zadań, to sama
widzisz. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Narysowałem zły rysunek, bo zapomniałem o tej
prostokątności. Jednak gdy zastosowałem wzór Herona oraz ten:
| | abc | |
R= |
| , wszystko wyszło mi cacy. Czyli wychodziło by na to,że algebraicznie zrobiłem |
| | 4P | |
okej, ale po prostu zły rysunek narysowałem. Gdybym narysował to poprawnie, to wzór Herona nie
był by potrzebny. Dobrze myślę?
1 lip 13:31
Mila: Twoim sposobem, to w ogóle rysunek nie jest potrzebny.
1 lip 13:45
Bartek : No właśnie też mnie to śmieszy
1 lip 13:50
Bartek : Mam jeszcze inne zadanie, które przed chwilą rozwiązałem, ale jedno mnie zastanawia. Podali 4
odpowiedzi do wyboru i pytają, które boki mogą być bokami trójkąta. No od razu się przypomina
Pitagoras, prawda? No tak, a czy istnieje jakaś inna metoda? Przecież to nie musi być trójkąt
prostokątny? Może być inny. Poza tym jeszcze musi być spełniony warunek α+β+γ=180 , więc...czy
tylko ja mam wrażenie, że w treść zadania jest nie dokładna?
1 lip 13:59
Ajtek:
Musisz sprawdzić warunek trójkąta:
a+b>c
a+c>b
b+c>a
Hej
Mila
1 lip 14:01
Bartek : A no racja

Faktycznie.
1 lip 14:15
Mila: Witam Ajtek, u mnie gorąco (Kraków) a u Ciebie?
1 lip 15:20
Ajtek:
Warszawa i upał straszny

.
1 lip 15:23