.
Dedi: Dane , Dobrze ?
P(A)= 0,6 , P(B)= 0,5
Oblicz P(A∩B)
P(A)*P(B) = 0,3 ? dobrze ?
1 lip 09:57
Trivial: nie. bez dodatkowych danych nie można tego rozwiązać
1 lip 10:37
Trivial: Możemy najwyżej szacować:
Jako, że P(A) + P(B) = 1.1 > 1, to
P(A∩B) ≥ 0.1
Z drugiej strony, B może cały zawierać się w A, skąd
P(A∩B) ≤ 0.5
Zatem
0.1 ≤ P(A∩B) ≤ 0.5
1 lip 10:41
Dedi: a jeśli P(a)+P(b)= 1 = 1 ?
2 lip 15:36
Basia:
P(A)+P(B)= 1 ⇒
P(A∪B) = P(A)+P(B) − P(A∩B) = 1 − P(A∩B) ⇒
P(A∩B) = 1−P(A∪B) ≥ 1 − P(B) (lub od 1−P(A))
2 lip 15:41
Dedi: P(A)= 0,6 , P(B)= 0,5
P(A∩B) = P(A)*P(B) = 0,3
2 lip 15:43
Dedi: hehe
2 lip 15:44
Dedi: P(A)= 0,6 , P(B)= 0,5
P(A∩B) = P(A)*P(B) = 0,3
interesuje mnie taka akcja
2 lip 15:45
Dedi: A jeśli chodzi o 1 to odwrotność będzie z P(A) i P(B)
P(A)= 0,4 a P(B)= 0,5 i
1 − ( 0,4* 0,5 )
2 lip 15:49
Basia:
P(A∩B) = P(A)*P(B) ⇔ zdarzenia A i B są niezależne
jeżeli to nie jest powiedziane w zadaniu, to nie można z tego skorzystać
2 lip 15:49
Dedi: Trivial: to co napisałeś to nie trzyma sie sensu
2 lip 15:51
Dedi: tak racja , niezależne
2 lip 15:54
Basia: to co Trivial napisał jak najbardziej ma sens
tak właśnie szacuje się P(A∩B) gdy zdarzenia są zależne
2 lip 16:02