wielokąty foremne
Bartek : Czy jest możliwe,by miarą kąta wewnętrznego dziesięciokąta foremnego był kąt 144 ?
Przecież jeśli podzielę 360 na 10 oraz gdy od 180 odejmuję 36, to owszem otrzymuję 144 stopnie,
ale muszę ten wynik podzielić jeszcze na dwa, czyli mam 72 stopnie. W odpowiedzi mam 144. Czy
możliwe jest by autor zadania się walnął?
1 lip 00:35
Bartek : Okej, już wiem...Po prostu im chodziło o kąt wewnętrzny w sensie sumy kątów 72 .
Jakie to dowartościowujące samemu sobie odpowiedzieć na tak proste pytanie
1 lip 00:38
picia:
chodzi dokladnie o kat wewnetrzny dziesieciokata foremnego

Ty myslisz o trojkacie
rownoramiennym, a nie o dziesieciokacie. nie o chodzi o zadna sume tylko o kat w tym
wielokacie
1 lip 01:01
Bartek : No tak...wiem, ale jakby nie patrzeć ten kąt wewnętrzny jest jak 2 razy 72 stopnie
1 lip 01:46
pigor: ... no to sprawdźmy, czy :
n−2n*180o=144o ⇒
⇒ 1−
2n=
144180 ⇔
2n=
36180 ⇔
1n=
18180 ⇔
n=10,
a więc tak 144
o to miara 10−ciokąta foremnego .
1 lip 12:06
Basia:

liczysz bardzo dobrą metodą bez głupiego wkuwania wzoru;

pamiętaj tylko, że to co policzyłeś to α, a kąt wewnętrzny to β=2*α
i tak jest zawsze, czyli naprawdę wystarczy:
podzielić 360 przez n (co nam daje γ)
policzyć 360−γ co nam daje 2α czyli szukane β
1 lip 12:06
Basia: poprawka: (kompletny idiotyzm mi się napisał; sam oczywiście

)
ostatnie zdanie
policzyć
180−γ co nam daje 2α czyli szukane β
1 lip 12:18
Bartek : dziękować
1 lip 13:08