Ciągi
123: Zadanie 1
Sprawdz które wyrazy podanego ciągu są nie większ niż 1
a) an = −n+3
b) an = −2n2+12n−1
Zadanie 2
Udowodnij że ciąg an = 3 * 2n−1 jest geometryczny a następnie wyznacz sumę ośmiu
początkowych jego wyrazów
Zadanie 3
Dany jest ciąg arytmetyczny (an), gdzie n≥1. Wiadomo że dla każdego n≥1 suma n początkowych
wyrazów Sn=a1 + a2 + ... + an wyraza sie wzorem : Sn = −n2 + 13n
a) Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu an
b) Oblicz a2007
c) Wyznacz liczbę n dla której an = 0
Zadanie 4
Na lokatę miesięczną o oprocentowaniu 4% wplacono 3000zł. Jaka kwota zgromadzi się na kącie po
3 latach?
30 kwi 19:15
Edek: Zadanie 3.
a) an = Sn − Sn−1 = −n2 + 13n + (n−1)2 − 13(n−1) = −n2 + 13n + n2 − 2n +1 −13n +
13 = −2n + 14
an = −2n+14
b) a(2007)= −2(2007)+14 = − 4000
c) −2n+14=0
n = 7
30 kwi 19:38
ma: zadanie 1)
a)−n+3≤1
−n≤−2
n≥2
n∊N+
b)−2n2+12n−1 ≤1
−2n2+12n−1−1≤0
−2n2+12n−2≤0
−n2 + 6n − 1 ≤0
no i Δ i z tym sobie chyba juz poradzisz
30 kwi 19:42
Edek: Zadanie 2.
| | an+1 | | 3*2n | | 2n | |
q = |
| = |
| = |
| = 2
|
| | an | | 3*2n−1 | | 2n−1 | |
q = 2 ← ciąg roosnący geometryczny
a
1 = 3
a
2 = 6
.......
a
8 = 384
| | a1 + a8 | |
a1 + a2 + ... + a8 = Sn = |
| *n = S8 = (3 + 384) *4 = 1548 |
| | 2 | |
30 kwi 19:45
ma: c. bedzie geometryczny jezeli wyraz a(n+1) podzielony przez an da nam stala q
wiec liczymy sobie a(n+1)
3 * 2n+1−1 = 3* 2n
an+1 / an... jeseli wyjdzie stala q to jest nie to nie
30 kwi 19:46
ma: o sorki Edek
30 kwi 19:47
Edek: nie ma sprawy
30 kwi 19:50
ma: ja sie za wiecej juz nie biore...
30 kwi 19:54
Edek: Zadanie 4.
Zauważmy, że kapitalizacja następuje co miesiąc, więc w roku tych kapitalizacji będzie
dwanaście. W ciągu trzech lat liczba kapitalizacji wyniesie trzydzieści sześć. Oprócz tego
oprocentowanie wynoszące 4% (12% w skali 3 lat) musimy podzielić przez liczbę kapitalizacji. W
tym przypadku wynosi ono: 4% / 12 = 0,666%. Zgodnie ze wzorem:
w
n − kwota końcowa
w
0 − kwota wpłacona na początku
p − oprocentowanie
n − liczba okresów kiedy będą naliczane odsetki
| | 0,666 | |
wn = 3000*( 1 + |
| )36 = 3000*( 1,00666667 )36 = 3000 * 1,270237051 = |
| | 100 | |
3810,711153
Odp. 3810,71 zł
Najlepiej jakby ktoś to jeszcze sprawdził, bo mogę się mylić
30 kwi 20:14
Edek: O sorki już widze błąd tam ma byc 0,33333333 zamiast 0,6666 i wyjdzie 3381,82 zł
30 kwi 20:16
123: bardzo Wam dziekuje
1 maj 10:29