30 cze 22:50
Karol:
1 lip 01:11
Basia: O co tu właściwie chodzi ?
Napisz co masz zrobić. Domyślam się, że trzeba przekształcić podane zdania tak, żeby
występowały w nich co najwyżej trzy operatory logiczne: not; and i or czyli negacja,
koniunkcja, alternatywa, ale wolałabym dokładnie znać polecenie do tych zadań.
Poza tym co u was oznaczają symbole ↓; ◯(przekreślone) i kreska nad symbolem zdania ?
1 lip 04:51
Basia: A w ogóle to jest zwykły rachunek zdań czy algebry Boole'a ?
1 lip 04:57
Sławek:
Kreska nad symbolem − oznacza negację,
Symbol ↓ oznacza funkcję Pierce'a tzn.
a ↓ b = (~a) ⋀ (~b) = ~(a ⋁ b)
Kółko z plusem w środku to różnica symetryczna (inaczej nierównoważność, suma modulo 2)
1 lip 11:00
Sławek:
Podejrzewam, że chodzi tu o wyznaczenie kanonicznej postaci sumy i kanonicznej postaci
iloczynu.
1 lip 11:04
Karol: Tak to jest algebra boola... na egzaminie musze to sprowadzic do takiej postaci zeby albo byly
iloczyny łączone sumą PNAK(postać naturalna alternatywnej kniukcji) , lub odwrotnie PNKA zaraz
wrzuce odpowiednie wzory za pomocą ktorych trzeba to sprowadzic do tej postaci
1 lip 15:15
1 lip 15:26
Sławek:
zestaw 2
8 − OK, 7 − wg mnie źle bo x | y = ~(x ⋀ y) = ~x ⋁ ~y
1 lip 18:11