Całka ...
Rubik: | | 1 | |
∫ |
| du −−− jakaś podpowiedź albo przypomnienie jak to się rozwiązywało, bo |
| | u2 − u − 2 | |
totalna pustka i brak pomysłu w głowie ...
30 cze 20:57
rupert: Musisz delte policzyc i ewentualnie rozlozyc na ulamki proste
30 cze 21:01
Basia:
u
2 − u − 2 = (u−
12)
2 −
54 =
54*[
45(u−
12)
2 −1 ] =
| 5 | | 2 | | 1 | |
| *[ ( |
| )2(u − |
| )2 − 1 ] = |
| 4 | | √5 | | 2 | |
| 5 | | 2 | | 1 | |
| *[ ( |
| u − |
| )2 − 1 ] |
| 4 | | √5 | | √5 | |
i potem podstawienie
30 cze 21:02
Basia: ale to i tak będzie rozkład na ułamki proste, więc lepiej od razu tak jak proponuje rupert
30 cze 21:04
Mila: Δ=9
u
1=−1 lub u
2=2
| | 1 | | A | | B | |
∫ |
| du=∫ |
| du+∫ |
| du |
| | u2−u−2 | | u−2 | | u+1 | |
dokończ
30 cze 21:15