równanie
40i4: rozwiąż równanie:
| | x+1 | | x+2 | | 2x+13 | |
a) |
| + |
| = |
| |
| | x −1 | | x−2 | | x+1 | |
b) 5x(3x−2)(x+3)=0
c) 3x
3+x
2+48x+16=0
d) x
3+4x−5=0
Zgóry dzięx za pomoc
30 kwi 19:11
IroR: robię.
30 kwi 19:30
pati: ok
30 kwi 19:35
IroR: nie robie bo musze zejsc z kompa
30 kwi 19:38
40i4: to ktoś mi pomoże?
30 kwi 19:42
1 maj 21:43
Mam_Las: postaram się zrobić za chwilę
1 maj 21:48
pazio: ja zrobię
1 maj 21:50
Lisowczyk: w a) musisz doprowadzic wyrazenie do wspolnego mianownika
1 maj 21:52
Lisowczyk: i oczywiscie na poczatku zalozenia ze x≠{−1,1,2}
1 maj 21:53
Lisowczyk: w c) wyłączasz wspolny czynnik przed nawias czyli w 1 czesci x2 a w drugiej 16
1 maj 21:55
Lisowczyk: w b) kazdy czynnik przyrownujesz do zera
1 maj 21:55
40i4: ja w ogóle nie umiem równań robić
1 maj 21:56
Lisowczyk: 5x(3x−2)(x+3)=0
5x=0 lub 3x−2=0 lub x+3=0
i wyliczasz
1 maj 22:00
Lisowczyk: 3x3+x2+48x+16=0
x2(3x+1)+16(3x+1)=0
(3x+1)+(X2+16)=0
3x+1=0 lub x2+16=0 ale to bedzie zawsze dodatnie nie nalezy do dziedziny
wiec wyliczasz tylko 1
1 maj 22:03
pazio: a.
zał. x≠1 ⋀ x≠2 ⋀ x≠−1
| (x+1)(x−2)+(x+2)(x−1) | | 2x+13 | |
| = |
| |
| (x−1)(x−2) | | x+1 | |
| x2−x−2+x2+x−2 | | 2x+13 | |
| = |
| |
| (x−1)(x−2) | | x+1 | |
| 2x2−4 | | 2x+13 | |
| = |
| |
| (x−1)(x−2) | | x+1 | |
(2x
2−4)(x+1)=(x−1)(x−2)(2x+13)
2x
3+2x
2−4x−4=(x
2−3x+2)(2x+13)
2x
3+2x
2−4x−4=2x
3−6x
2+4x+13x
2−39x+26
5x
2−31x+30=0
Δ=31
2+4*5*30=19
2
b.
5x=0 ⋁ 3x−2=0 ⋁ x+3=0
c.
x
2(3x+1) + 16(3x+1) = 0
(x
2+16)(3x+1) = 0
x
2=−16 sprzeczne − kwadrat jakiejś liczby nie może być ujemny
d.
(x−1)(x
2+x+5)=0
x=1 ⋁ x
2+x+5=0
Δ = 1−20<0
z tej części brak rozwiązań
1 maj 22:08
Michał Szczotka: nawet całkiem całkiem pazio
1 maj 22:12
40i4: dzięki wielkie za pomoc
1 maj 22:12
pazio: dziękuję michale szczotko

1 maj 22:28