równanie różniczkowe
ft: y'+y=4x*e−x
ys=(Ax+B)*e−x *xk
ile wynosi k?
30 cze 15:39
Krzysiek: k=1
30 cze 15:45
ft: jak to wyliczyc?
30 cze 15:54
ft: chodzi mi o "k" jak to wyliczyc?
30 cze 16:00
Krzysiek: po prostu rozw. równ jednorodnego to: y=Ce−x
zatem rozwiązanie szczególne byłoby postaci: y=Ae−x x (gdy po prawej było: e−x )
jednak jeszcze po prawej stronie mamy: 4x (wielomian stopnia pierwszego ) więc
rozw. szczególne przewidujemy w postaci: y=(Ax+B)e−x x
30 cze 16:00
ft: a jaśniej można?
30 cze 16:04
Krzysiek: normalnie rozw. szczególne byś przewidywał w postaci;
y=(Ax+B)e−x
jednak jak wstawisz to do równania to nic nie otrzymasz, więc musisz pomnożyć przez 'x'
(trzeba pomnożyć ponieważ przez 'x' ponieważ rozw. równ. jednorodnego zawiera się w rozw.
szczególnym )
30 cze 16:07