matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Kamil:
1
∫
dx =
x
2
+x
4
Trzeba na ułamki proste zamienić ale gdy to robie to A B C i D wychodza 0. Może ktoś mi przy tym pomoc
30 cze 14:00
bart:
A
B
+
x
2
1+x
2
A(1+x
2
)+Bx
2
=1 A+(A+B)x
2
=1 A=1 A+B=0 B=−1
30 cze 14:08
Trivial:
W tym przypadku nie ma co rozbijać na A, B, C, D. Zgadując jest szybciej.
1
1
1
1
=
=
−
.
x
2
+x
4
x
2
(1+x
2
)
x
2
1+x
2
30 cze 14:10