Dlugosc luku
Kamil: Napisze wam zadanie jakie dostalem na kolosie powiedzcie czy to jest proste:
Oblicz długość łuku:
−2
y = ∫ √4t6−1dt , −3 ≤ x ≤ −2
x
30 cze 11:56
30 cze 12:04
Kamil: chodzi o to ze pochodna z calki to calka sie traci

(Mówiąc najbardziej prymitywnie jak to
tylko mozliwe) ?
30 cze 12:13
Krzysiek: różniczkowanie jest działaniem odwrotnym do całkowania
(∫f(x)dx)' =f(x)
∫f(x)dx=F(x)+C
∫ab f(x)dx =F(b)−F(a)
więc po zróżniczkowaniu po 'x' jeżeli 'b' i 'a' są zależne od 'x' to
(∫ab f(t)dt )' =F'(b(x)) b'(x) −F'(a)a'(x)
jeżeli a lub b nie jest zależna od 'x' to pochodna ze stałej to 0
30 cze 12:24
Kamil: kurde ja jakos bez przykladu nie jarze
mozesz mi powiedziec jaka by byla pochodna po calce oznaczonej:
∫12 xdx = ?
Tylko nie mow ze 0
30 cze 12:42
Kamil: jak chemy policzyc pochodna po calce oznaczonej to najpierw liczymy calke oznaczona a pozniej
pochodna po niej ?
30 cze 12:47
Krzysiek: | | 1 | |
przecież: ∫12 xdx =2− |
| |
| | 2 | |
a ile wynosi pochodna ze stałej... zero
przykład: y=∫
1x+1 tdt =*
| | (x+1)2 | | 1 | |
jak wiadomo całka z tego wynosi: *= |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | |
zatem pochodna z tego wynosi: (x+1)
lub tak jak wyżej napisałem: y' =(x+1) *(x+1)' −(1)*(1)' =x+1
więc jak chcesz policzyć pochodną z całki oznaczonej nie musimy liczyć tej calki..
ten wzór który w poprzednim poście napisałem: F'(b(x)) =f(b(x))
a przecież funckję f znamy
30 cze 12:50
Kamil: rozumie mistrzu jestes wielki dzieki ci najmocniej
30 cze 12:58
Kamil: zeby wszystko bylo jeszcze jasniejsze w tym glownym przykladzie ma byc tak?
√4*(−2)6−1 * (−2)' − √4*x6−1 * (x)' ?
30 cze 13:03
Krzysiek: tak
30 cze 13:05