Ciągi
123: Zadanie 1
Sprawdź które wyrazy podanych ciągów są wieksze niż 6
a) an = 2n + 3
b) an = −2n2 + 12n
Zadanie 2
Udowodnij, że ciąg an = 3n −11 jest arytmetyczny a następnie wyznacz sumę siedmiu początkowych
jego wyrazów.
Zadanie 3
Dany jest ciąg pięciu liczb: 5, 10, x, y , 15\4. Trzy pierwsze z nich w podanej kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie rosnący ciag geometryczny. Oblicz x i y.
Zadanie 4
Wyznacz ósmy wyraz pewnego ciągu geometrycznego, którego trzeci wyraz jest cztery razy większy
niż pierwszy a drugi wyraz wynosi 8.
Zadanie 5
Na lokatę kwartalną o oprocentowaniu 5% wpłacono kwotę 1000zł. Jaka kwota zgromadzi się na
kącie po 4latach?
30 kwi 19:03
Koczer: Zadanie1
2n+3>6
−2n2+12n>6
30 kwi 19:04
Koczer: Zadanie 2
Obliczasz an+1
30 kwi 19:05
Koczer: Zadanie 2
Obliczasz an+1
a poniej obliczasz an+1−an
30 kwi 19:06
Koczer: Zadanie 3
20=5+x
jak dobrze napisales
30 kwi 19:08
123: prosze jeszcze o zadanie 4 i 5
1 maj 10:26