Potęga HELP ME
Marek: Zbadaj monotoniczność ciągu
an = −(
23)
n
Wiem jak to zbadać ale taki że wiem jak to rozbić ale później nie wiem jak to wszystko obliczyc
jak muse potem a
n−1 − a
n zrobić nie wiem jak skracać potegi
a
n =−(
23)
n+1 = −(
2n3 x
231)
a
n−1−
an = −(
2n3 x
231) + (
23)
n =

proszę prosto wytłumaczyć jak sie
teraz to skraca
30 cze 01:08
Godzio: Chyba na odwrót:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
an − an − 1 = − ( |
| )n + ( |
| )n − 1 = ( |
| )n − 1(− |
| + 1) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
= ( |
| )n − 1 * |
| > 0, ciąg rosnący |
| | 3 | | 3 | |
30 cze 01:10
Marek: Skąd 1 się wzięła ?
30 cze 01:31
Godzio: Zobacz co przed nawias wyciągnąłem, właśnie stąd
30 cze 01:41
picia:
moze Ci prosciej bedzie jak zrobisz a
n+1−a
n
30 cze 01:45
Gustlik:

Można skorzystać z własności odpowiedniej funkcji, w tym przypadku wykładniczej:
| | 2 | |
y=−( |
| )x i zbadać jej własności dla liczb dodatnich, w tym naturalnych. |
| | 3 | |
| | 2 | |
Funkcja y=( |
| )x jest malejąca, bo 0<a<1 (podstawa potęgi), a minus zmienia monotoniczność |
| | 3 | |
| | 2 | |
na przeciwna, zatem y=−( |
| )x jest rosnąca, czyli ciąg też jest rosnący. |
| | 3 | |
Na rysunku przybliżony wykres tej funkcji
30 cze 13:01