cos dla ambitnych
dejw: Kierownictwo zawodowej drużyny sportowej dysponuje stadionem na 36 tysięcy miejsc, które chce
zapełnić. Ma jednak świadomość, iż liczba sprzedanych biletów (q) silnie zależy od przeciętnej
ceny biletu (p). Ocenia ono, że funkcja popytu ma postać q=60000−3000p. Przyjmując, że koszty
utrzymania drużyny są stałe i nie ulegają zmianie wraz ze zmianą liczby widzów, określ, jaką
politykę cenową winno przyjąć kierownictwo drużyny chcące maksymalizować zysk.
29 cze 23:26
b.: wpływy z biletów = q*p = (60000−3000p)p
i dalszy ciąg to (w zasadzie) kwestia znalezienia maksimum funkcji kwadratowej na przedziale,
zob.
i7
29 cze 23:46
dejw: a dalbys rade mi to zrobic od poczatku do konca
29 cze 23:50
b.: znajdź wartości tej funkcji na końcach przedzialu oraz w wierzchołku paraboli, w jednym z tych
trzech punktów będzie maksimum.
29 cze 23:54