prosze o pomoc
Asia: 1. Ciag (bn) okreslony jest wzorem bn = n2 − 5n + 6. ktore wyrazu ciagu sa rowne zero?
2. Pierwszy i czwarty wyraz ciagu geometrycznego spelniaja warunki: a4 = −16, a1 =−2. Wyznacz
sume pieciu poczatkowych wyrazow tego ciagu.
29 cze 22:11
Eta:
1/ b
n=0 i n€ N+ ⇒ n
2−5n+6=0 ⇒ (n−2)(n−3)=0 n= 2 v n= 3
odp: b
2=0 v b
3=0
| | q5−1 | |
S5= a1* |
| =.............. = −62 |
| | q−1 | |
29 cze 22:19
Mila: 1) n2 − 5n + 6=0 i n − naturalne dodatnie
Δ=25−24=1
n1=2 lub n2=3
odp. a2=0 i a3=0
29 cze 22:24