ciag arytmetyczny i geometryczny prosze o pomoc :(
piotrek:
1.W ciagu arytmetycznym (an) dane sa: a3=−10 i a5=−18. Roznica w ciagu jest rowna:
A. −4
B. −13
C. 5
D. 2
2.W ciagu geometrycznym (an) dane sa: a3=−12 i a6=−96. Wyraz a1 jest rowny:
A. −3
B. −1
C. 3
D. 2
3..W ciagu geometrycznym (an) dane sa: a3=8 i a6=64. Iloraz tego ciagu jest rowny:
A. −3
B. 4
C. 2
D. −2
4. Liczby √4, 2x, 3x+1 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego, gdy:
A. x=3
B. x=−3
C. x=2
D. x=4
29 cze 22:07
Eta:
1/ a
5−a
3= 2r ⇒ r= −4
3/ wylicz samodzielnie jak w 2/
q= 2
4/ a,b,c −− tworzą ciąg arytm. ⇒ 2b= a+c i
√4=2
to w tym zadaniu : 4x= 3x+1+ 2 ⇒ x=.... =3
29 cze 22:15
29 cze 22:32