?
Patryk: wyraz A jest o 6 większy od wyrazu C
A+6=C ?
29 cze 18:23
Ajtek:
Odwrotnie:
C+6=A

.
29 cze 18:24
Patryk: 
mam z tym problemy ,dzieki
29 cze 18:26
Ajtek:
Trening czyni mistrza

.
29 cze 18:30
29 cze 18:44
Patryk: ?
29 cze 19:10
Ajtek:
Tak, tylko należy pamiętać o tym ze n∊N+
29 cze 19:13
pigor: ... nie bardzo, bo moim zdaniem powinieneś np. dopisać
... i n∊N , lub napisać wyraźnie np. tak : liczby naturalne n∊<1;42>. ...
29 cze 19:16
Basia:
a3 = 4
a6 = 19
musisz najpierw napisać wzór ciągu a do tego potrzebne Ci a1 i r
a3 = a1+2r = 4
a6 = a1+5r = 19
−a1−2r = −4
a1+5r = 19
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3r = 15
r = 5
a1+10 = 4
a1 = −6
i masz
an = a1+(n−1)*r = −6+(n−1)*5 = −6+5n − 5 = 5n − 11
an<200 ⇔ 5n − 11 <200 ⇔ 5n < 211 ⇔ n < 42,2 ⇔ n = 1;2;3;....;42 ⇔
n∊N∩<1;42>
czego nie rozumiesz ?
29 cze 19:17
Patryk: aha ,dzieki
29 cze 19:17
Patryk: Basia, nie trzeba było

,rozumiem zadanie tylko chciałem się upewnić co do tego przedziału
29 cze 19:18
Patryk: W trójkącie dwa boki mają długość 3 cm i 4 cm. Długość trzeciego boku jest większa od długości
dwóch pozostałych boków
oznaczam dlugosc trzeciego boku jako C
czy ?
1.C>7 ? (pasowało by gdyby tam było od sumy ich długości) sam nie wiem
2. C>4 i C>3 ⇒ C>4?
29 cze 20:15
picia:
to drugie
29 cze 20:20
Patryk: dzięki
29 cze 20:21