W jaki sposób obliczyć:
add: 110log"2"110
29 cze 18:11
add: Dokładny zapis to: 110 log2 110 proszę o rozwiązanie i objaśnienie.
29 cze 18:46
duszek: 110log czyli logarytm ma podaną już potęgę. potęgę można zapisać na 2 sposoby:
1 sposób: log2 8=3 ponieważ 23=8
2 sposób 3log2 8 ponieważ 23=8 potęga została zapisana przed logarytmem.
jeśli przed logarytmem nie stoi żaden znak w domyśle jest to potęga
110 log2 110 = (2 potęga 110) ≠ 110 logarytm jest sprzeczny gdyż
wynik jest : pierwiastek stopnia 10 z 2
obliczenie:
110 log2 110
2 potęga 110 = pierwiastek stopnia 10 z 2 najprostsza postać. nie istnieje pierwiastek
tego stopnia z 2.
30 cze 17:40
Basia: ależ istnieje; jest liczbą niewymierną = 20,1
nie potrafimy do przedstawić w postaci liczby wymiernej bo nią nie jest
ale jak najbardziej istnieje
30 cze 20:41