Całka oznaczona z pierwiastkiem - HELP :)
majk: Nie mam pojęcia w jaki sposób rozwiązać tą całkę oznaczoną.. Strasznie brzydkie wyniki mi
wychodzą − pomoże ktoś?
−2
∫ √4t6−1 dt
x
29 cze 15:45
Krzysiek: a skąd taką całkę otrzymałeś (jeszcze z granicą 'x' ), bo nie wydaje mi się, żeby dało się ją
rozwiązać...
29 cze 16:49
majk: No to ciekawie, bo dostałem to jako jedno z zadań na kolokwium z analizy matematycznej ^^
Całe zadanie polegało na obliczeniu długości łuku funkcji określonej właśnie takim wzorem,
dodatkowo w zadaniu podany był przedział: −3 ≤ x ≤ −2
29 cze 17:35
Artur z miasta Neptuna:
czyli masz obliczy:
−2
∫ √4x6−1 dx
−3
29 cze 17:39
majk: a z jakiej racji w taki sposób?
29 cze 17:45
Krzysiek: a jaki masz wzór funkcji?
29 cze 17:53
majk: No dokładnie taki jak napisałem wyżej: y = ... ta całka oznaczona

Czyli wnioskuję, że
najpierw muszę wyliczyć tą całkę oznaczoną, następnie pochodną tej funkcji, no a później
podstawić wszystko do wzoru:
b
L = ∫
√1+(y')2 dx , gdzie "a" i "b" to nasze −3 i −2
a
Tylko, że właśnie ta całka z tej funkcji jest straszna do wyliczenia, nie wiem jak to zrobić,
chyba, że istnieje na to jakiś sprytny "myk"..
29 cze 17:59
Krzysiek: to trzeba było tak od razu napisać...
jeżeli y=∫
ab f(t)dt
| | db | | da | |
to y' =f(b) |
| −f(a) |
| |
| | dx | | dx | |
zatem u Ciebie: y'=−
√4x6 −1
29 cze 18:18
majk: Ooo, dzięki wielkie, to już wiem na jakiej zasadzie to działa
29 cze 18:40