matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
gradienty
Kamil:
znajdz funkcje f dwóch zmiennych takich jak: a) grad f = [sinx,xcosy−2]
1
b) grad f =
[x,−y]
x
2
−y
2
+1
29 cze 13:34
Kamil:
Pomozecie mi czy nigdy w zyciu?
29 cze 19:22
Krzysiek:
x
b) P=
x
2
−y
2
+1
−y
Q=
x
2
−y
2
+1
dP
dQ
=
dy
dx
zatem istnieje: f, takie, że:
df
x
=
dx
x
2
−y
2
+1
df
−y
=
dy
x
2
−y
2
+1
z pierwszego równania:
x
1
f=∫
dx =
ln(x
2
−y
2
+1) +c(y)
x
2
−y
2
+1
2
różniczkuję obustronnie po 'y'
−y
U{df]{dy} =
+c'(y) =Q
x
2
−y
2
+1
zatem: c'(y)=0 zatem c(y)=C
1
więc f=
ln(x
2
−y
2
+1) +C
2
29 cze 19:42
Kamil:
dzieki mistrzu
29 cze 20:51