Liczby 2a-3, a, 2a+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz a
Piotras: Liczby 2a−3, a, 2a+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz a
prosze o pomoc jak to wyliczyć
29 cze 12:21
Al Ganonim: wyliczasz różnicę r=(2a+3)−(2a−3)=3−(−3)=6 nie wiem jak zamierzasz obliczyć a. Może chodzi o
kolejny wyraz? albo pierwszy?
29 cze 12:31
Piotras: a jeśli pierwszy wyraz to a1, drugi to a2, trzeci to a3, to jak wyliczyć a
29 cze 12:33
29 cze 12:33
Kamil: na pewno w poleceniu jest napisane ze te liczby sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego czy
masz sprawdzic czy sa ?
29 cze 12:36
Piotras: polecenie jest jak na wstępie

Liczby 2a−3, a, 2a+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz a
29 cze 12:42
Kamil: no ale ten ciag nie jest arytmetyczny
29 cze 12:44
Piotras: to ja już nic nie wiem, takie mam zadanie:(
29 cze 12:47
Kamil: sory dla a = 0 ciag jest arytmetyczny
29 cze 13:01
29 cze 13:16